'Verdachten België planden aanslagen'

Icoon BelgieDe 14 moslimextremisten die anderhalve week geleden in België opgepakt werden omdat ze de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi uit de gevangenis wilden bevrijden, hebben in afgeluisterde gesprekken ook plannen gesmeed om aanslagen te plegen in de Brusselse metro. Dat schrijven diverse Belgische kranten vandaag.

Zo hadden de verdachten het in een van hun telefoongesprekken over een verkenning in de metro, daarbij verwijzend naar de aanslagen in Londen. ''Ze wilden de efficiëntie van de politieagenten uittesten door kleine bommen in vuilnisbakken te stoppen.''

De tweede vrouw van Nizar Trabelsi, Naïma, bevestigde in een gesprek dat haar dochter, die chemie studeert, een bom kan maken. De zoon van Naïma zou zijn stiefvader verteld hebben dat hij een carrière als zelfmoordterrorist beoogde.

Naïma Trabelsi laat in een reactie weten dat ze die dingen alleen maar heeft gezegd ''om te lachen''. Malika El Aroud, een andere verdachte, doet gelijksoortige uitlatingen. Zij reageerde een dag na haar vrijlating op de politieactie. ''Het zal u misschien verwonderen maar voor een keer denk ik dat de politie gelijk had om in actie te komen.''

Alle 14 verdachten werden al snel weer werden vrijgelaten omdat de verdenkingen te prematuur zouden zijn. Het terreuralarm blijft echter van kracht. Dat is zelfs verlengd tot 3 januari. In Brussel gaat daardoor het eindejaarsvuurwerk vanavond niet door en de kerstmarkt en ijspiste gaan vroeger dicht.