'Verplicht gemeenten tot vuurwerkshows'

Een paar dagen terug berichtten we op FOK! al over de GroenLinks-fractie in Rotterdam, die een verbod op consumentenvuurwerk wil. De stichting Consument en Veiligheid heeft daar deels positief op gereageerd. Alleen ziet de stichting (nog) niets in een totaal verbod, maar wel in het opzetten van vuurwerkfestivals.

Volgens Consument en Veiligheid zouden alle gemeenten in de Oudejaarsnacht grote georganiseerde vuurwerkfestivals moeten opzetten. Op die manier zouden Nederlanders zelf minder vuurwerk gaan afsteken tijdens de jaarwisseling, zo hoopt de stichting.

Cees Meijer van Consument en Veiligheid zegt dat een abrupt verbod, zoals het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil, averechts werkt. ''We doen dit nu eenmaal al jaren en bovendien heeft het openbaar ministerie heeft nu al de handen vol aan het opsporen van illegaal vuurwerk uit België en Duitsland.'' Meijer: ''Vandaar dat wij pleiten voor een langzame cultuuromslag. En gemeenten kunnen daarvoor zorgen. Als mensen de keuze hebben om te kijken naar een spectaculaire vuurwerkshow.''

Vanuit politiek Den Haag zijn de eerste positieve reacties op het plan reeds binnen. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zegt vandaag in De Telegraaf ''de gedachte best aardig te vinden'', maar ze vraagt zich wel af of het zoden aan de dijk zet. ''Of burgers dan geen vuurwerk meer afsteken, is de vraag. Maar het is het proberen waard.'' CDA-Kamerlid Liesbeth Spies pleit vooral voor maatwerk. ''Je moet dat van gemeente tot gemeente bekijken''.

In het NRC zegt een Tweede Kamer-woordvoerder van GroenLinks dat een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk niet eerder binnen de partij aan de orde geweest. Hij denkt ook niet dat er op korte termijn een dergelijk voorstel van de GroenLinks-fractie valt te verwachten.


-
De vraag aan de FOK!kers luidt: Hoelang gaat het duren voordat het particulier afsteken van vuurwerk verboden wordt? (Bedenk dat het rookverbod in openbare gebouwen en het komende rookverbod in de horeca er ook pas na jaren van proefballonnetjes en discussie kwam. Maar het kwam wel!)