Australische 'Taliban' Hicks vrij

Icoon TerrorismeDe wegens terrorisme veroordeelde Australiër David Hicks is vandaag uit een Australische gevangenis vrijgelaten. Dat meldden lokale media. Hicks zat meer dan vijf jaar vast in het Amerikaanse detentiecentrum in Guantanamo Bay op Cuba.

De 32-jarige voormalige moslim gaf na zijn vrijlating in Adelaide via zijn advocaat een korte verklaring waarin hij zijn vrienden, familie en mensenrechtenorganisaties bedankte voor alle steun. Hij kwam niet zoals vooraf was gespeculeerd met een verontschuldiging.

De Australische televisie zond de vrijlating van Hicks rechtstreeks uit. Hij staat bekend als de Australische Taliban-strijder. De Amerikanen pakten hem in 2001 op in Afghanistan. Hij zat jaren zonder enige vorm van proces vast op het militaire complex in Guantanamo.

Onder Australische druk werd hij uiteindelijk de eerste Guantanamo-verdachte die werd veroordeeld door een speciaal Amerikaans militair tribunaal. Hicks kreeg zeven jaar cel, waarvan het grootste deel voorwaardelijk, na een gedeeltelijke bekentenis wegens ''steun aan het terrorisme''. Hij mocht het restant van zijn straf uitzitten in Australië. Hij zat sinds mei in Adelaide vast.