'Kwaliteit oliebollen gaat vooruit'

OliebollenBakkers hebben dit jaar beter hun best gedaan op oliebollen. Dat blijkt uit de jaarlijkse oliebollentest die morgen in het AD staat. De helft van de 85 onderzochte verkooppunten krijgt dit keer een voldoende.

Vorig jaar leverden twee van de drie bakkers nog oliebollen die kwalitatief onder de maat waren. De ranglijst wordt aangevoerd door Meesterbakker Van Maanen. Hoewel de verkooppunten er beter van afkomen dan in 2006, blijft het volgens de test zoeken naar een echt goede oliebol. Slechts tien van de 85 bakkers komen in aanmerking voor het cijfer acht of hoger. "Het blijft opmerkelijk hoeveel kaf er ook nu weer tussen het koren zit", stelt Bob Cramwinckel, directeur van het smaakonderzoeksbureau CSO. "Je hebt uitschieters naar boven, maar toch vooral naar beneden. Het bakken van een goede oliebol is een kunst die lang niet iedereen is gegeven."

Vooral verkooppunten die hun olie niet tijdig vervangen en daarmee de gezondheid van hun klanten op het spel zetten, moeten het ontgelden. "Ik schrik werkelijk heel erg als ik zie dat bijna 10 procent van de verkooppunten op dit punt de wet overtreedt", aldus Hans van Wijk, directeur van onderzoekend laboratorium LabCo. "Als je dan ook nog bedenkt dat een aantal analyses vlak onder de norm van 16 procent zat - koop een paar uur later een oliebol en het is wel raak - dan maak ik mij daarover grote zorgen."

De winnende oliebol van Meesterbakker Van Maanen wordt omgeschreven als 'een superbol'. Het bedrijf levert de oliebollen aan zijn 48 filialen in de Bollenstreek, regio Leiden, Haaglanden en Haarlemmermeer. Van Maanen kwam ook in 2001 al eens als beste uit de bus.