Meer privé internetten in de baas zijn tijd

Icoon InternetNa jaren van afname is het privé mailen, bellen en surfen onder werktijd het afgelopen jaar onverwacht tot ongekende hoogte gestegen. Dt blijkt uit een onderzoek - de ICT Barometer - van Ernst & Young dat vandaag gepresenteerd werd.

Vorig jaar werd nog 3,9 uur per week besteed aan oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen. Dit jaar is dat toegenomen tot 4,9 uur. Het zakelijk mailen en surfen in privé tijd, wat als compensatie kan worden beschouwd, is het afgelopen jaar echter gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur. Per saldo betekent dit een toename van maar liefst 67 procent per week aan tijd die niet wordt besteed aan werkzaamheden.

Met name privé surfen is populair. Van de 4,9 uur wordt hier per week 2,2 uur aan besteed. Privé e-mailen kost gemiddeld 1,8 uur en privé bellen 1,1 uur per week. Het zijn met name vrouwen en werknemers onder de 35 jaar die oneigenlijk gebruik maken van deze faciliteiten op het werk. Medewerkers onder de 35 jaar besteden drie keer zoveel tijd aan surfen, mailen en bellen voor privé doeleinden dan hun oudere collega's, wat neerkomt op ruim vier uur.

Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young, noemt de cijfers schokkend: ''Ongelofelijk dat het privé-gebruik zo enorm is toegenomen. Het lijkt wel nu de arbeidsmarkt weer groeiende is mensen zich meer wangedrag op de werkvloer permitteren. Stel dat je een bedrijf runt van 100 mensen, dan komt dit per maand neer op 1000 uur arbeidsproductiviteitverlies. Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem dat direct moet worden aangepakt."''

Om oneigenlijk gebruik binnen de perken te houden kunnen bedrijven regels omtrent privé surfen, bellen en mailen opstellen. Het afsluiten van toegang tot bepaalde websites behoort ook tot de inperkingmogelijkheden. ''Juist regelgeving en de naleving hiervan zijn uitstekende methoden om misbruik te voorkomen en aan te pakken,'' concludeert Verschuur.

Met dank aan gatochkrassen voor de submit.