Chinese economie groeit 11,5 procent

Icoon Economie De Chinese economie is dit jaar waarschijnlijk met 11,5 procent gegroeid. Dat is hetzelfde percentage als in de eerste negen maanden van dit jaar, zo meldde vandaag de directeur van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek.

China laat al jaren groeicijfers van ruim 10 procent zien. Het land heeft op dit moment de vierde economie van de wereld, maar zal naar verwachting spoedig de derde plaats van Duitsland overnemen. De Verenigde Staten staan op de eerste plaats, gevolgd door Japan.

De Chinese munteenheid klom intussen in de laatste week van 2007 naar de hoogste stand in twee jaar. De yuan noteerde vanochtend 7,31 dollar, een stijging van 0,3 procent ten opzichte van woensdag. De stijging had te maken met opmerkingen van een voormalige bestuurder van de Chinese centrale bank dat een sterkere yuan de inflatie zou dempen en importproducten zoals olie en voedsel goedkoper zou maken.

De yuan is dit jaar met 6,6 procent in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ten opzichte van de euro daalde de Chinese munteenheid met 3 procent. De VS en Europa klagen dat de Chinese overheid de yuan kunstmatig laag houdt, waardoor Chinese producten in het buitenland goedkoop blijven.