Martelen meisje (3) na 9 jaar voor de rechtbank

Icoon BelgieNegen jaar nadat in Duitsland een Belgische man en zijn Filipijnse vrouw hun kind zwaargewond achterlieten in een ziekenhuis te Keulen, wordt de vrouw alsnog vervolgd. De nu 33-jarige Jovelyn Delima Nilo moet zich binnenkort bij onze zuiderburen verantwoorden voor de martelingen die het meisje indertijd moest ondergaan.

De toen 3-jarige Jonalyn, een dochter uit een vorig huwelijk van Jovelyn, was er in 1998 zeer ernstig aan toe. Artsen vreesden zelfs even voor haar leven. De kleuter had littekens en brandwonden over het hele lichaam, was uitgemergeld en haar oogjes waren dichtgebrand. Onderzoek wees ook op een niet verzorgde beenbreuk.

De man van Nilo, de Belgische verzekeringsmakelaar Thierry Brillens (46), had het kind in vier maanden tijd zo toegetakeld. ''Hij genoot ervan om het meisje te zien lijden, bewerkte haar met zijn vuisten, schopte en sloeg haar met haar hoofdje tegen de muur en sloot haar dagenlang zonder eten op in de kelder'', aldus Nilo indertijd. Ook verplichtte hij zijn vrouw om het kind zetpillen te geven. Maar in een dosis die zelfs voor volwassenen veel te hoog is. Verder liet meneer de verzekeringsmakelaar bijtende producten in de ogen van het kind druppelen zodat het kind nu zo goed als blind is.

Moeder Jovelyn, die ooit in opdracht het handje van haar dochter op een kookplaat drukte, zei indertijd dat ze niets durfde te ondernemen, omdat ze bang was vermoord te worden door haar man.

Psychiatrische instelling
Tot op de dag van vandaag zit Thierry Brillens opgesloten in een psychiatrische instelling. Jovelyn Delima Nilo zat een tijdje in de gevangenis. Ze is intussen opnieuw getrouwd met een opticien uit Gent en is opnieuw moeder geworden. Soms mag ze haar gemartelde dochtertje, dat in een Duits pleeggezin woont, zien.

Op 20 maart 2008 moet ze voor de correctionele rechtbank in Brussel verschijnen voor de martelingen uit 1998. Of het ook nog tot een veroordeling komt, is twijfelachtig. Haar advocaten zullen er zeker op wijzen dat de redelijke termijn voor vervolging in hun ogen allang overschreden is.