CIA hield 9/11-tapes achter

Icoon AmerikaDe Amerikaanse geheime dienst CIA heeft honderden uren tapes achtergehouden voor de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzocht. Op de tapes staan de verhoren met verdachten die gelinkt worden aan de terreurorganisatie Al-Qaida. Dit meldde de krant New York Times gisteren.

In 2003 en 2004 vroeg de commissie de CIA regelmatig om documenten en andere informatie over de verhoren met de vermoedelijke Al-Qaidaleden. Een hooggeplaatste CIA-functionaris liet toen weten dat de dienst alles had verstrekt waar de 9/11-commissie om had gevraagd.


Begin deze maand bleek echter dat de CIA in 2005 de honderden uren aan videobeelden uit 2002 heeft vernietigd. De tapes heeft de commissie nooit kunnen zien. De CIA laat weten dat de dienst wel bereid was om de tapes te geven, maar dat er nooit specifiek naar de beelden is gevraagd. Documenten, rapporten en andere informatie over de verhoren werden wel verstrekt aan de commissie.

Philip Zelikow, de voormalige voorzitter van de 9/11-commissie, vindt dat er extra onderzoek nodig is om te kunnen zeggen of de CIA de federale wetten heeft overtreden met het achterhouden van de beelden. Er lopen op dit moment drie onderzoeken naar de affaire, zowel van het ministerie van Justitie, het Congres als van de CIA zelf.

Volgens de media zal deze affaire de kritiek op het Witte Huis verstevigen. Het vertrouwen in president Bush en zijn administratie staat al op een historisch dieptepunt.

Zowel Republikeinse als Democratische Congresleden zijn kwaad over het vernietigen van de videobanden, waar waarschijnlijk omstreden verhoormethoden als waterboarding te zien zijn. De dienst zegt het beeldmateriaal vernietigd te hebben ter bescherming van de identiteit van CIA-medewerkers.