Extra toezicht op radiopiraten rond kerst

Het Agentschap Telecom dat toezicht houdt op uitvoering van de Telecommunicatiewet heeft aangekondigd de komende feestdagen extra te zullen controleren op illegale radio-uitzendingen in de FM-band. Traditiegetrouw starten veel piraten rond de feestdagen uitgebreid hun zenders op.

Vooral in Overijssel, Friesland en Drenthe organiseren nogal wat piraten rond kerst en oud en nieuw marathonuitzendingen. Gezamenlijk brengen ze dan dagenlang achter elkaar programma's gevuld met de welbekende Hollandse piratenmuziek. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van krachtige zenders en hoge antennemasten waarbij ze meer zendvermogen en een groter bereik creëren dan menig legaal radiostation.

Geregeld zijn de signalen van deze piraten dan ook zo sterk dat ze legale stations simpelweg van de band afdrukken. Het Agentschap Telecom zal zich de komende dagen speciaal op deze illegale zenders richten. Want niet alleen drukken ze legale zenders weg, ook zorgen ze voor storingen bij omwonenden en bestaat het gevaar voor storingen van luchtvaartcommunicatie, omdat de luchtvaartband dicht tegen de FM omroepband ligt.

Het Agentschap zal met name de regio's Twente, Friesland en Drenthe in de gaten houden. In Twente zal men vooral letten op piraten die uitzenden tussen de 97.00 en 97.30 MHz. De eigenaar van een zender krijgt een boete opgelegd van 4.500 euro voor elke dag dat de uitzending doorgaat.

Een blik op de site Etherpiraten.info, waar dagelijks luisterraporten worden gepubliceerd, leert dat er al veel radiopiraten op de FM-band in de lucht zijn. Zo is op de 95.9 momenteel de Drentse Piraten Combinatie actief, op de 97.3 het TBS Team uit Westerhaar en op de 88.3 is een marathonuitzending te beluisteren van de Vrije Piraten uit de omgeving van Dokkum. En dat is maar een kleine greep uit de stations die momenteel in de lucht zijn.Druk aan de band