'Geef jonge moeders jaar betaald verlof'

Icoon EconomieNederlandse kinderartsen en schrijfster Beatrijs Smulders hebben het plan geopperd om jonge moeders een jaar lang betaald verlof te geven zodat ze langer bij hun kind kunnen blijven. Dit moet dan meteen het geven van borstvoeding stimuleren wat het percentage borstkankergevallen zal doen dalen, aldus professor Guus de Jonge, emiritus hoogleraar kindergeneeskunde.

"Wij kinderartsen weten al lang dat het verlof in Nederland veel te kort is, maar het was een taboe om dat uit te spreken. We wilden ouders immers geen schuldgevoel aanpraten", meent De Jonge. "En het is dus gezond voor moeder én kind. Borstvoeding beschermt de baby tegen diverse vormen van kanker, waaronder leukemie. Ook beschermt borstvoeding tegen wiegendood, vetzucht, allergieën en astma. Verder zullen baby’s zich beter aan hun moeder hechten, waardoor ze minder gedrags- en ontwikkelingsproblemen vertonen."

De Nederlandse kinderartsen en schrijfster Beatrijs Smulders bieden vanmiddag een petitie aan aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Mocht dit geen baat hebben dan volgen er wellicht borstvoedings-stiptheidsactie van vrouwen op het werk en als dat ook niet werkt wordt er wellicht een proces aangespannen tegen de staat om een baby-sabbatical af te dwingen.