Meer consumentenvuurwerk onveilig

Icoon BinnenlandsDe inspectie van het ministerie van VROM heeft dit jaar meer consumentenvuurwerk afgekeurd dan in voorgaande jaren. Dertig procent van het vuurwerk dat door de zogenoemde Vliegende Brigade Vuurwerk (VBV) aan onderzoek werd onderworpen, kwam niet door de veiligheidstest.

In 2005 en 2006 werd 15 procent van het onderzochte vuurwerk afgekeurd. De VROM-inspectie wijdt de stijging aan de meer gerichte en strengere controle. Het afgekeurde vuurwerk was ondeugdelijk verpakt, gemaakt van verboden stoffen, of had een gevaarlijke ontsteking.

VROM testte het vuurwerk de afgelopen maanden op het terrein van TNO in Rijswijk. VROM en TNO wijzen dit jaar vooral op het gevaar van instabiele cakeboxen. In een cakebox zijn meerdere buisjes met kruit verpakt, die tegelijk tot ontploffing worden gebracht.

"Het gevaar bestaat dat een box na de ontsteking omvalt. Het vuurwerk wordt dan niet de lucht in geschoten, maar komt bijvoorbeeld in het publiek terecht", aldus Arno van Dop, vuurwerkexpert van de Vliegende Brigade. Voorwaarde van een goede cakebox is dat de lading vuurwerk in een stevige doos is verpakt, met een zo groot mogelijk grondoppervlak.

Als zo'n groot deel van het vuurwerk onveilig is, hoe kan een consument dan weten wanneer vuurwerk wel betrouwbaar is? "Er is altijd een risico verbonden aan vuurwerk", vertelt Van Dop. "Door het vuurwerk in de erkende winkels te kopen en goed te kijken of er een Nederlandse gebruiksaanwijzing op het product staat, ben je al een eind in de goede richting."