Massagraf en martelcomplex ontdekt in Irak

Coalitietroepen hebben een massagraf en een 'martelcomplex' gevonden in Noord-Irak. Dat staat in een verklaring van de multinationale divisie noord, meldt de Amerikaanse tv-zender CNN op zijn website. In het massagraf lagen 26 lijken.

De troepen deden de ontdekking ten noorden van de plaats Muqdadiya. Dat gebied zou een toevluchtsoord zijn voor al-Qaeda in Irak. Irakezen tipten de troepen over de locatie tijdens een andere militaire operatie. ''In het hele gebied zijn bewijzen van moord, marteling en intimidatie van dorpsbewoners gevonden'', aldus de verklaring.

De lijken zijn gevonden in de buurt van een plek waar waarschijnlijk executies hebben plaatsgevonden. Er werden daar zwaarden en messen met bloed aangetroffen. Ook lagen er bokshandschoenen en skimaskers. De stoffelijke overschotten lagen vermoedelijk al tussen de zes en acht maanden in het graf en enkele lijken zijn aangetroffen met de handen op de rug vastgebonden. Sommige stoffelijke overschotten zouden van Iraakse politieagenten zijn, aldus de verklaring.

In het met bloed bevlekte martelcomplex hingen kettingen aan het plafond en de muren en er stond een smerig bed dat op de stroom zat aangesloten. Ook zijn mijnen, bommen, mortiergranaten en 65 kilo zelfgemaakte explosieven aangetroffen. Daarnaast hebben de troepen diverse wapens, waaronder 65 machinegeweren en 50 handgranaten en raket- en lanceerapparatuur gevonden.