Witte Huis sluit recessie uit

Icoon EconomieEen hoge adviseur van president Bush gaat ervan uit dat de Amerikaanse economie niet in een recessie zal belanden. Wel zal de afkoeling van de huizenmarkt in het eerste halfjaar van 2008 de expansie negatief beïnvloeden. Voor het hele jaar wordt een groei voorzien van 2,7 procent.

Het hoofd van de Raad van Economische Adviseurs van het Witte Huis, Edward Lazear, verklaarde in een vraaggesprek met het Britse persbureau Reuters dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt nog wel even zullen doorwerken. Toch zal de wereldeconomie zich staande weten te houden. De vraag naar Amerikaanse producten zal de gevolgen van de afkoelende huizenmarkt kunnen helpen opvangen, aldus Lazear.

De uitlatingen van de econoom staan in contrast met voorspellingen van sommige zakenbanken en analisten. Dinsdag nog kwam er een peiling naar buiten van een groep Reuters-analisten. Die zeggen dat een recessie in het komende jaar waarschijnlijker is geworden. Ook de oud-voorzitter van de Amerikaanse centrale banken Alan Greenspan zit op die lijn.

"De Gouden Kooi.."