Referendum Eindhoven ook 2 PvdA'ers

Icoon VerkiezingenWat niemand verwacht had na het debacle in Utrecht, is toch gebeurd: ook de burgers van Eindhoven zullen binnenkort kunnen kiezen tussen twee burgemeesterskandidaten van dezelfde partij. Ook deze keer gaat het om twee PvdA’ers: Rob van Gijzel en Leen Verbeek. De vertrouwenscommissie heeft zich unaniem uitgesproken voor deze twee kandidaten.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Gaby van den Biggelaar, in het dagelijks leven ook voorzitter van de PvdA-fractie in de Eindhovense gemeenteraad, zegt dat de commissie op zoek was naar de beste burgemeester voor Eindhoven en dat van alle kandidaten die gesolliciteerd hebben deze twee gewoon duidelijk de beste waren. De commissie heeft expliciet niet gelet op politieke kleur, omdat dat bij een burgemeester niet belangrijk is. Een burgemeester moet boven de partijen staan. Uit een enquête is gebleken dat de Eindhovenaren graag een "een burgemeester die werkt aan een sociale en leefbare stad" hebben.

De kandidaten hebben allebei een sterke band met Eindhoven en veel politieke ervaring. Van Gijzel is in Eindhoven geboren en is twaalf jaar Tweede Kamerlid geweest. Verbeek heeft in zijn jeugd in Eindhoven gewoond en is momenteel burgemeester van Purmerend.

De gemeente Eindhoven hoopt Utrechtse taferelen te voorkomen door de burgers van de vijfde stad van Nederland intensief kennis te laten maken met de kandidaten. Hiervoor is een website in het leven geroepen. Ook gaat er nog veel geflyerd worden, komen er debatten, huis-aan-huisblaadjes en nog veel meer. Of dit allemaal gaat werken, kunnen we zien op 23 januari, want dan vindt het referendum plaats.