Celstraffen voor mislukte aanslag Duitsland

Icoon TerrorismeTwee radicale moslims uit Libanon die midden 2006 twee Duitse treinen wilden opblazen, zijn door een rechtbank in Libanon tot respectievelijk levenslang en  twaalf jaar cel veroordeeld. De man die levenslang kreeg, de 23-jarige Youssef el H., was niet bij het proces aanwezig.

Hij staat sinds vandaag in Duitsland terecht voor de mislukte aanslagen. El H. en zijn handlanger Jihad H. waren beiden naar hun vaderland gevlucht, maar El H. keerde om onduidelijke redenen terug naar de Bondsrepubliek.

Jihad H. legde tijdens het proces in Libanon een bekentenis af. De islamisten zouden wraak hebben willen nemen voor de publicatie van spotprenten van de islamitische profeet Mohammed.

De extremisten plaatsten op 31 juli 2006 explosieven in twee regionale treinen. Zij vertrokken vanuit het West-Duitse Keulen. De bommen van gasflessen explodeerden niet als gevolg van een constructiefout. De explosieven waren verstopt in koffers. De terroristen konden worden gearresteerd doordat zij waren gefilmd door bewakingscamera's.

Tussen Duitsland en Libanon bestaat geen uitleveringsverdrag.