Volkstuintjes tegen overgewicht en depressie

Icoon PolitiekDe gemeente Leeuwarden zet een nieuw wapen in, in de strijd tegen overgewicht en depressie: volkstuintjes. Een motie tot stimulering van volkstuintjes onder de Leeuwarder bevolking is gisteravond aangenomen.

De plaatselijke partij PAL GroenLinks is de geestelijke vader van het idee. Twee weken geleden, tijdens de behandeling van de gemeentelijke gezondheidsnota, bracht de partij het idee bij monde van raadslid Gerben Hoogterp te berde. Volgens hem leven mensen met een tuintje aantoonbaar gezonder. "Ze bewegen meer omdat ze vaak op de fiets naar hun tuintje gaan, ze zijn bezig in de tuin en ze komen zo ook dichter bij de natuur te staan."

Nu wordt volgens Hoogterp veel te moeilijk gedaan. "We gaan met een auto naar het fitnesscentrum en betalen daar om voldoende te bewegen. Een volkstuintje is goedkoper en je komt er ook aan genoeg beweging. Daarbij kun je in het tuintje je eigen biologische groente verbouwen. Dat is ook weer gezond."

De reacties van de andere partijen waren aanvankelijk niet bepaald positief. Hoonlachend wierp een vertegenwoordiger van de ChristenUnie tegen dat vissen ook helpt tegen somberheid. Hoogterp antwoordde met: "Het is juist heel deprimerend om de hele dag in de kou naar een dobber te staren."

Sindsdien zijn de meningen over volkstuintjes omgeslagen. De motie tot bemoediging van volkstuinieren kon gisteravond op de steun rekenen van alle partijen, met uitzondering van de VVD. Ook buiten Leeuwarden geniet het plan bijval. Volgens Hoogterp zijn er plannen om landelijk miljoenen vrij te maken voor volkstuintjes. Die zouden niet alleen goed zijn voor de "geestelijke en lichamelijke gezondheid en het milieu, maar ook voor de integratie tussen verschillende bevolkingsgroepen". De Universiteit van Wageningen onderzoekt de effecten van volkstuinen.