Palestijnen hopen op miljarden

Icoon BuitenlandsDe Europese Unie investeert komend jaar 450 miljoen euro in de Palestijnse gebieden. Die bijdrage komt bovenop de 600 miljoen die gisteren al zijn toegezegd door Duitsland en de Verenigde Staten.

En dat is allemaal nog maar het begin, want vandaag begint een grote donorconferentie in Parijs. Daar proberen bijna zeventig landen 3,8 miljard euro op tafel te leggen voor een plan van de Palestijnse president Abbas om de Palestijnse economie uit het slop te halen.

Ook een drastische hervorming van de politiemacht en de ontmanteling van de gewapende milities staan hoog op het verlanglijstje van de donors.

De Wereldbank en het Internationale Rode Kruis benadrukken dat het niet alleen een kwestie is van geld. In hun ogen is een Palestijnse staat alleen leefbaar als Israël de Palestijnen meer bewegingsvrijheid geeft.

Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, zal vandaag voor de zoveelste keer zeggen dat Israël de wegversperringen op de Westoever en de bijna-blokkade van de Gazastrook pas zal opheffen als de Palestijnen een redelijke mate van veiligheid kunnen garanderen.