Henk Kroes geen Elfstedenvoorzitter meer

Icoon SchaatsenHet Elfstedentijdperk voor Henk Kroes is voorbij. De 69-jarige Fries nam gisterenmiddag tijdens de ledenvergadering in Franeker afscheid als voorzitter van Vereniging De Friesche Elf Steden. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De commissaris van de Koningin in Friesland, Ed Nijpels, speldde hem de versierselen op. Kroes kondigde in 1997 met de woorden ,''It giet oan'' de vijftiende editie van de Elfstedentocht aan. Hij was destijds twee jaar voorzitter. In 1985 en 1986 bekleedde hij de functie van ijsmeester.

Als schaatser probeerde Kroes de barre tocht van 1963 te volbrengen. De organisatie haalde hem toen in Franeker van het ijs. Uitgerekend in de tiende stad van de Vereniging legde Kroes de voorzittershamer neer.

In bestuurlijk opzicht had Kroes het soms zwaar te verduren. Hij wilde de vergrijzing van het ledenbestand tegengaan. De gemiddelde leeftijd van de leden was in 1997 toegenomen tot 47 jaar. Kroes was voorstander van verjonging en onder zijn bewind kwam er lijst van 'potentiële deelnemers'.

Totaal zijn er nu 29.699 leden geregistreerd, waarvan 11.976 met startrecht, 16.910 met startkans, 808 niet rijdende en vijf ereleden. Uit de grootste groep mag de helft dit jaar deelnemen aan een eventuele Elfstedentocht. Het volgend seizoen is de andere helft aan de beurt.

Kroes is gisteren opgevolgd door Wiebe Wieling. ''Ik heb Wieling de afgelopen twee jaar ingewerkt. Ik kan me nu met een gerust hart terugtrekken'', zei Kroes. Wieling is de negende voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden. ''Net als mijn voorganger wil ik het pure karakter van onze vereniging behouden. Ik wil net als Kroes geen invloed van sponsoring en andere commerciële activiteiten.'''

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.