Huis van Afgevaardigden verbiedt martelen

Icoon AmerikaHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsontwerp goedgekeurd om harde ondervragingsmethoden te verbieden. Hieronder vallen het gedwongen uitdoen van kleren, nepexecuties en het gedwongen doen van seksuele handelingen. Ook het zogeheten waterboarding wordt verboden, een techniek waarbij verdachten het gevoel krijgen dat ze verdrinken.

De Democraten, die een meerderheid vormen in het Huis van Afgevaardigden, stemden bijna allemaal voor het wetsontwerp. In totaal stemden 222 Afgevaardigden voor en 199 tegen. De Senaat moet zich nog uitspreken over de kwestie. President Bush heeft al gedreigd om zijn veto te gebruiken als de wet erdoorheen komt.

Het wetsontwerp bepaalt tevens dat 70 procent van de CIA-begroting wordt ingehouden tot de CIA opheldering heeft gegeven over een Israëlische aanval in september op een veronderstelde nucleaire installatie in Syrië.

Ook werd gisteren bekend dat volgens de VN-onderzoeker Martin Scheinin de CIA op het detentiecentrum Guantánamo Bay gemarteld heeft. Hij suggereerde tevens dat veel gevangenen nimmer zijn aangeklaagd, zodat de martelpraktijken niet uit konden komen tijdens het proces. Sommige verdachten zitten al zes jaar lang vast zonder proces.


Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden