Eind stroomstoring Betuwe in zicht

Icoon BinnenlandsDe hoogspanningskabels boven de Waal tussen Hurwenen en Heesselt zijn provisorisch hersteld. Netbeheerder Continuon test of er weer hoogspanning op de leidingen kan worden gezet.

Als dat lukt, gaat het bedrijf aan de slag om de ongeveer 55.000 getroffen huishoudens weer aan te schakelen.

Volgens Carlo van der Borgt van Continuon lijkt het eind van de storing in zicht. Hij zegt dat het doormeten van het hoogspanningsnet een kwestie van minuten is. Het aanschakelen van gebouwen duurt daarna nog eens ongeveer een half uur. Bij elk onderstation en trafohuisje in het gebied staan monteurs van Continuon om de schakelingen in de gaten te houden.

De netbeheerder raadt inwoners van het gebied aan de stekkers van gevoelige apparatuur uit de stopcontacten te halen. Ook adviseert het bedrijf dringend om vooralsnog zuinig om te gaan met de elektriciteit, om te voorkomen dat het noodnet direct overbelast raakt.

Update 20:12 uur: Er is weer stroom.

Inwoners van de Tielerwaard en de Bommelerwaard zijn deze avond massaal de straat op gegaan om te vieren dat ze weer in het bezit zijn van het elektrisch goedje. In allerlei plaatsen ontstaan er groepjes mensen die elkaar willen vertellen hoe koud ze het hebben gehad. Ook rijden er toeterende auto’s rond.

In veel dorpen is het deze avond koopavond. Een groot aantal mensen proberen nog wat proviand in te slaan. Volgens een woordvoerder van een supermarkt in Geldermalsen zijn er nog wel houdbare producten, maar kaarsen en hout voor in de open haard zijn in de wijde omtrek helemaal uitverkocht.