VVD wil onderwijs over homofilie verplichten

Icoon OnderwijsDe Tweede Kamerfractie van de VVD wil alle scholen verplichten om aandacht te besteden aan homoseksualiteit. Dus ook scholen die zijn gestoeld op een christelijke, katholieke, gereformeerde of islamitische levensovertuiging. Kamerlid Ineke Dezentjť Hamming gaat vandaag tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs, hierover een motie indienen.

Het liberale Kamerlid is ontevreden met antwoorden die PvdA-minister Ronald Plasterk van Onderwijs over dit onderwerp gaf op schriftelijke vragen van Hamming. Zij was boos op een interview dat de minister een tijdje terug gaf aan het Reformatorisch Dagblad. Daarin zei Plasterk dat hij scholen de vrijheid geeft om het praktiseren van homoseksualiteit als zonde te bestempelen. ''Ik vind dat een buitengewoon ongelukkig en onwenselijk standpunt, laat dat helder zijn. Maar in juridische zin mag het. We hebben in Nederland vrijheid van onderwijs.'' Hij stelde wel dat hij verwacht dat reformatorische scholen homoseksualiteit bespreekbaar zullen maken.

In antwoord op vragen van Hamming zei Plasterk dat hij scholen niet kan verplichten homoseksualiteit bespreekbaar te maken, omdat ze dat simpelweg niet verplicht zijn.

In het interview en in de vragenbeantwoording wijst de minister er wel op dat jongeren met homoseksuele gevoelens zich thuis moeten voelen op hun school. Als dat niet zo is, zal hij de onderwijsinstelling daarop aanspreken. Ook het aanzetten tot discriminatie is strafbaar, zo benadrukt de PvdA-bewindsman.'Scholen hebben de vrijheid om het praktiseren van homoseksualiteit als zonde te bestempelen'