China gaat tijdelijk Amerikaanse films weren

Icoon MediaChina gaat tijdelijk nieuwe Amerikaanse films van het grote scherm weren. Dit meldt de Amerikaanse minister van Handel, Carlos Gutierrez.

"Er is een opheffing van de uitgave van distributievergunningen voor Amerikaanse films", aldus Gutierrez. De VS zijn op dit moment op een tweedaags dialoog in Peking over economische zaken.

De Chinese vice-premier, Wu Yi, zegt dat het de Amerikaanse films op het witte doek weert omdat de VS en China in de clinch liggen over de Chinese schendingen van Amerikaanse intellectuele eigendommen. De VS klagen hier constant over bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

In China worden veel media gekopieerd. In Shanghai is op elke straathoek het volledige Amerikaanse, Britse en Italiaanse media-arsenaal te koop. Wie bijvoorbeeld het volledige werk van Martin Scorsese, alle seizoenen van CSI Miami, CSI Las Vegas, Spooks, Law & Order, alle jaargangen van The Sopranos en West Wing, aanschaft, hoeft in totaal niet meer dan 100 euro kwijt te zijn.

De legale versies van Amerikaanse en Europese films die in de Chinese bioscopen te zien zijn, zijn voor veel gewone Chinezen veel te duur. Volgens Chinese media is de enige remedie tegen vervalsingen een drastische prijsverlaging naar één of een halve euro per film.

Voor de VS is de invoerstop van legale films een voorbeeld van de ontoegankelijkheid voor Amerikaanse producten in China. Het Amerikaanse handelstekort met China steeg in een maand met 17,1 miljard euro naar 175 miljard euro op jaarbasis. Dat heeft niet alleen te maken met de kunstmatig zwakke Chinese munt, maar volgens minister Gutierrez ook met handelsrestricties.

Tijdens de Chinees-Amerikaanse top deed de Chinese vice-premier Wu de toezegging dat de Chinese markt voor meer Amerikaanse producten zal worden opengesteld.


Geen Machete in de Chinese bioscopen?