308 dagen eis doodslaan scholier in Alkmaar

Tegen de 18-jarige Pepijn V. uit Alkmaar is vandaag voor de rechtbank 308 dagen jeugddetentie (waarvan 60 voorwaardelijk) geŽist wegens het doodslaan van de 16-jarige Gerd Nan van Wijk uit Heerhugowaard (foto links).

De indertijd 17-jarige Pepijn sloeg op 23 april het slachtoffer een aantal keren hard op de slaap op het schoolplein van het Jan Arentsz College in Alkmaar. Gerd Nan overleed later in een ziekenhuis.

Het OM wil dat Pepijn V. vrijgesproken wordt van doodslag, omdat volgens de officier van justitie niet kan worden bewezen dat de jongen de bedoeling had Gerd Nan dood te slaan. Hij zou het slachtoffer alleen maar een lesje hebben willen leren en pijn willen doen. Het OM houdt het op de aanklacht 'mishandeling met het feit de dood ten gevolge'. Als bijzondere voorwaarde eist het OM dat de verdachte zich gedurende de proeftijd (gesteld op twee jaar) moet houden aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering.

De zaak werd achter gesloten deuren volgens het jeugdrecht behandeld. De uitspraak is op 20 december. Als de rechter de eis van het OM volgt zou dat betekenen dat Pepijn na de kerstdagen weer frank en vrij door Alkmaar kan lopen.

Pepijn zei indertijd de klappen te hebben uitgedeeld vanwege een puberroddel. Hij zou een vriend van hem hebben willen 'helpen'. Het slachtoffer zou zich na een avondje uit met deze vriend iets te lollig hebben uitgelaten over de reputatie van dit stapmaatje als meisjesversierder.

-
Link: Persbericht van het OM over de eis (.doc bestandje).Pepijn V.

Met dank aan Mathijz voor de submit.