China wil 'ruimte-oorlog' kunnen ontketenen

Icoon RuimtevaartIn het nieuwe jaarlijkse rapport 'US-China Economic and Security Review Commission' staat dat het Chinese ministerie van Defensie toestemming wil krijgen om elk vijandelijke satelliet boven het Chinese luchtruim te kunnen vernietigen of tijdelijk uit te schakelen.

Ook willen de Chinezen het recht hebben om het Amerikaanse navigatiesysteem GPS uit te kunnen schakelen, met behulp van antisatellietwapens, rakketten en grondaanvallen vanaf stations die op aarde gevestigd zijn. Hierbij zou China een 'wereldoorlog' in de ruimte kunnen ontketenen.

Op 11 januari dit jaar schond China het verdrag dat verbood om satellieten te vernietigen door met een ballistische raket een oude Chinese weersatelliet die geen functie meer had te vernietigen. Vanuit de Verenigde Staten en Rusland werd toen verontwaardigd gereageerd.

Op ruimtevaartgebied wordt het opkomende China een steeds grotere speler, enkele jaren geleden begonnen de Chinezen eigenhandig aan bemande ruimtevluchten. China was het derde land ter wereld dat na de VS en Rusland een mens succesvol de ruimte in had gelanceerd.


Met dank aan Fvdh voor de submit.