Moord op Endstra was klungelwerk

Icoon MisdaadTijdens een pro-forma zitting van twee mannen die vastzitten in verband met de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra, heeft officier van justitie Michiel van IJzendoorn die moord gisteren bestempeld als klungelwerk: ''De moord op Endstra werd getypeerd door improvisatie en paniek.''

Dat is volgens de officier wellicht typerend voor de jeugdige leeftijd die de verdachten toen hadden (begin twintig). De verdachten zijn twee neven van Turkse komaf uit Alkmaar (Ali N. en Ozgur C.). Zo trok een van hen, Ozgur C., op de ochtend van de moord voor het kantoor van Endstra gewoon een parkeerkaartje, dat later met zijn vingerafdruk werd teruggevonden in een Mercedesbusje. Ook verloor de schutter de door hem zelf opgeraapte hulzen later alsnog tijdens zijn vlucht.

Ali N. was ten tijde van de moord 21 jaar en maakte carriŤre als zanger van Turkse liederen. Van IJzendoorn bracht hem gisteren ook in verband met de moord op John Mieremet. N. was tijdens de liquidatie in Thailand op 2 november 2005 precies 42 uur lang in dat land, zo blijkt uit onderzoek van justitie. De moordonderzoeken naar Endstra en Mieremet zijn daarom nu samengevoegd.

Volgens de aanklager zijn er sterke aanwijzingen dat Endstra en Mieremet zijn vermoord in opdracht van dezelfde mensen, mogelijk Willem Holleeder en de voortvluchtige topcrimineel Dino S. Ze zijn echter nog niet als verdachte aangemerkt.

De uit Suriname afkomstige Cleon D. (32) uit Almere zou de twee Turkse neven de opdracht hebben gegeven voor de moord. Hij was ooit jeugdtrainer van de jongens. D. zou op zijn beurt weer zijn ingeschakeld door de Surinamer Patrick R. Deze man wordt gezien als de makelaar van de moord op Endstra. Hij is onlangs in Suriname gearresteerd.

De rechtszaak wordt over drie maanden voortgezet.

Overigens spoorde weblog VKmag een paar Youtube filmpjes op van de Turkse zanger Ali N.

Met dank aan lindabalieu voor de submit.