'Heffing mp3-spelers en hd's een drama'

Icoon DigitalDe brancheorganisaties STOBI en FIAR CE hebben zich aan de zijde van minister Hirsch Ballin van Justitie gevoegd in het kort geding dat de stichting NORMA en vergelijkbare organisaties hebben aangespannen om een toeslag op onder meer mp3-spelers en harde schijven af te dwingen. STOBI en FIAR CE zeggen dat een dergelijke toeslag zeer marktverstorend werkt.

STOBI vertegenwoordigt producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatie dragers in Nederland. De deelnemers van STOBI vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 90% van de Nederlandse markt. Leden zijn onder andere Philips, Sony, Fuji, Maxell, Nashua, TDK en Imation. De vereniging FIAR CE vertegenwoordigt de producenten van consumentenelektronica in Nederland.

In het kort geding probeert NORMA met onmiddellijke ingang een hoge heffing op hardware af te dwingen. Echter, eerder al constateerde de Tweede Kamer dat een dergelijke heffing er niet moet komen. Een groot aantal leden van STOBI en FIAR CE voeren al 2,5 jaar een bodemprocedure tegen incasso-organisatie Thuiskopie. Die procedure is er op gericht om de heffingen juist verlaagd of afgeschaft te krijgen.

André Habets van FAIR CE noemt de heffingen een drama: "De bestaande heffingen op CD's en DVD's worden nu al massaal ontdoken en dat zal zeker ook gelden voor heffingen op hardware. Dat betekent een aanzienlijke omzetderving voor de consumentenelektronica-industrie. Dit soort heffingen hebben eerder in bijvoorbeeld Frankrijk ertoe geleid dat nieuwe technologische producten niet op de markt werden gebracht, omdat de consumentenelektronica-industrie vanwege de torenhoge heffingen niet kon concurreren met aanbod buiten Frankrijk"

STOBI en FIAR CE willen een volledige afschaffing van dergelijke productheffingen. De branchorganisaties vinden dat het thuiskopieerprobleem, niet te verwarren met piraterij, op een andere manier moet worden opgelost: "Het is tijd dat de industrie uit de keten wordt gehaald. Wij zijn geen partij in een transactie tussen in principe de rechthebbenden en de consument."

"Er zijn veel nieuwe business modellen waarmee rechthebbenden hun intellectueel eigendom rechtstreeks kunnen exploiteren, kijk bijvoorbeeld maar naar iTunes", aldus de voorzitter van STOBI Alexander Hent.


Heffing werkt 'zeer marktverstorend'