Meisjes: 'sexy zijn' cooler dan 'slim'

Icoon ShockingNog voor ze tieners zijn staan meisjes al onder druk van een oversekste samenleving. Als ze het willen maken is de boodschap dat ze vooral sexy moeten zijn. Dit beweert Carol Liebau, hoofdredactrice van het Amerikaanse blad Harvard Law Review.

Jarenlang hebben vrouwen moeten vechten om gelijkgesteld te worden aan de man. Tegenwoordig krijgen ze op jonge leeftijd al de indruk te verwerken dat fysieke aantrekkelijkheid het hoogste goed is. Het zou zelfs boven intelligentie, persoonlijkheid of welke verwezenlijking dan ook staan. Dit schrijft Liebau in haar boek Prude: how the sexobsessed culture damages girls (Preuts: hoe de door seks geobsedeerde cultuur meisjes schaadt). Binnenkort verschijnt het boek op de Britse markt en wordt het uitgebreid besproken in de zondagskrant The Observer.

Liebau stelt dat de eigenwaarde van meisjes in hun meest kwetsbare jaren wordt ondermijnd door de populaire cultuur: ”Het nieuwe gebod voor vrouwen is dat ze alleen door promiscuÔteit en seksuele agressie bewondering en erkenning kunnen afdwingen.” Als bewijzen noemt ze muziek en videoclips van Britney Spears, Christina Aguilera en Lil’Kim, diverse reclamespots en films als Cruel Intentions en Mean Girls. ”In een cultuur die dweept met Paris Hilton, strings en songs als ’my humps’ (mijn rondingen), waarin de zangeres het seksuele magnetisme van haar borsten en billen bezingt, is er weinig erkenning of respect voor vrouwelijk fatsoen of voor prestaties die niet met sexappeal gelinkt zijn”, aldus Liebau.

Voor meiden van tegenwoordig is het cooler om slet te zijn dan preuts. Zo hebben ze meer vrijheid en meer kansen dan ooit aan de ene kant, maar aan de andere kant zijn ze geneigd om te snel te veel te geven door de alomtegenwoordigheid van seks en de zeer reŽle invloed daarvan op psychologisch, emotioneel en fysiek vlak.

Volgens de Amerikaanse schrijfster wordt dat laatste probleem volledig genegeerd. Eťn van de gevolgen hiervan is dat meisjes denken dat ze er als graatmagere modellen en filmsterren moeten uitzien en dat ze onrealistische verwachtingen hebben over hun eigen lichaam.