Duitsland wil verbod Scientology Kerk

Icoon BuitenlandsAlle zestien Duitse deelstaatministers van Binnenlandse Zaken hebben aan justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de Scientology Kerk in Duitsland. Ze willen dat de beweging verboden wordt omdat het geen kerk is, maar een sekte die uit is op de omverwerping van de democratie.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble worden Scientology-leden gehersenspoeld, onder druk gezet en financieel uitgekleed. De voorzitter van de commissie van de zestien deelstaatministers, Ehrhart Körting (SP), zegt dat de Scientology Church ''dingen doet die volgens ons in strijd zijn met de Duitse wet. Ze zijn tegen een meerpartijensysteem en keuzevrijheid, dat kunnen we niet accepteren.''

Scientology wilde afgelopen weekeinde alleen via een persbericht reageren op het voornemen om de organisatie te verbieden. Daarin werd gesteld dat het ''absoluut onwaar'' is wat wordt verondersteld en dat een verbod ''onbegrijpelijk'' zou zijn.

Sommige Duitse politici stellen vraagtekens bij de poging om Scientology te verbieden. Als het mislukt, zou dat de organisatie alleen maar kunnen versterken. Zij zien meer in voorlichting en preventie. Scientology is in Duitsland nu (nog) een legale vereniging met zo'n 5.000 leden.

Hubbard
De Scientology-beweging werd in 1954 in de Verenigde Staten opgericht door de Amerikaanse sciencefiction schrijver Ron L. Hubbard. Bekende leden zijn onder meer de acteurs Tom Cruise en John Travolta. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, Australië en recent Zuid-Afrika, wordt Scientology erkend als een geloofsstroming.

In andere landen bestaat veel scepsis tegenover de organisatie. In België is Scientology onlangs door de rechtbank bestempeld als een gevaarlijke sekte en verboden. In Nederland is Scientology niet verboden, maar gemarginaliseerd door interne conflicten.