Denkende beha voelt vrouwenbehoeftes aan

Mannen zullen binnenkort weer naar de lingeriewinkel moeten om een leuk kerstcadeautje voor moeder de vrouw te kopen. Want na de wonderbra en tal van aanverwante soorten, komt er binnenkort de 'intelligente' beha op de markt. Deze bustehouder is ontwikkeld door wetenschappers en moet een einde maken aan het gebrek aan comfort van het ondergoed.

Op termijn zou het kledingstuk zelfs verwondingen aan het vrouwelijk lichaam moeten voorkomen. Onderzoekers aan de Australische Wollongong-universiteit hebben namelijk ontdekt dat zelfs bij een beha die perfect past, de bandjes zoveel druk kunnen uitoefenen dat dit buitengewoon pijn doet bij vrouwen. Sommige bandjes blijken zelfs beschadigde zenuwen te veroorzaken.

Tijdens zware inspanningen zouden de zenuwen in de schouders te zwaar worden belast. Dit kan een slechte doorstroming van het bloed veroorzaken, met het daarbij behorende 'dood gevoel' in de vingers.

Omdat borsten van oorsprong geen spieren of botten bevatten, zouden met name vrouwen met grote cupmaten baat hebben bij extra ondersteuning. De Australische onderzoekers pleiten er dan ook voor dat de huidige bh's gaan plaatsmaken voor nieuwe types die bestaan uit nieuwe soorten polymeren en sensoren. Zo zouden de nieuwe bh's 'in staat zijn de beweging van de borsten na te gaan'.