Slachtoffer zet filmpje inbrekers op YouTube

Sommige zuiderburen blijken niet zo dom te zijn als altijd wordt beweerd. Zo heeft André Francois Lovinfosse uit het Vlaamse Schaarbee wel bewezen. Vorige maand werd in zijn huis ingebroken. In plaats van slachtoffer te spelen, zette de Belg het filmpje waarop de inbrekers in zijn huis bezig waren op videosite YouTube.

De politie wist de ene helft van het inbrekersduo naar aanleiding van het filmpje al te identificeren. Lovinfosse is niet bang dat hij een inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de daders. Het filmpje heeft inmiddels al zo'n veertigduizend bezoekers getrokken.

"Ik installeerde een tijdje geleden een eenvoudig en relatief goedkoop programma op mijn computer", zo verklaart het slachtoffer. "Dat programma krijgt een signaal wanneer er iets verandert op het beeld van je webcam en stuurt onmiddellijk een e-mail met het veranderde beeld naar een adres naar keuze."

Al vrij snel bleek de investering niet voor niets te zijn geweest. Op acht november wisten twee mannen zijn woning binnen te dringen. Met een laptop, een tv, een fotocamera en juwelen in hun zak verlieten ze weer het pand.

"Helaas heb ik net die dag mijn mails niet kunnen nakijken", betreurt Lovinfosse. "Anders had ik meteen de politie kunnen bellen en waren ze op heterdaad betrapt. Nu zag ik toen ik thuis kwam dat mijn deur was opengebroken. Bleek dat ik zowat 13.000 mailtjes had gekregen van het systeem." De Belg zette de beeldjes achter elkaar, en kreeg zo een duidelijk beeld van de inbraak. Nadat hij het filmpje op internet had gezet, gaf hij het bewijsmateriaal aan de politie.

De opmerking dat het filmpje een inbreuk zou zijn op de privacy van de inbrekers, wordt door de beste man lachend weggewuifd. "Zoals ik op mijn website schrijf: als de afgebeelde personen er niet akkoord mee gaan dat ik hun beeltenis op de site gebruik, mogen ze contact met me opnemen en hun naam en adres achterlaten. Ik haal het filmpje dan meteen van de site. Ze mogen zelfs een klacht tegen me indienen, dan weten we tenminste wie het zijn."


Inbreuk op de privacy? Oordeel zelf!