Iran laat Amerikaanse dollar vallen

Icoon AlgemeenIran is volledig gestopt met het verkopen van haar olie in Amerikaanse dollars. Het land is de afgelopen twee jaar bezig geweest met het verwijderen van de dollar als handelsmunt met het buitenland. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad noemt de Amerikaanse dollar een 'waardeloos stuk papier'.

De Iraanse minister van Olie Gholamhossein Nozari zei in een interview met het Iraanse persagentschap ISNA: "Het is in lijn met ons beleid om onze ruwe olie in andere munteenheden dan de Amerikaanse dollar te verhandelen. Op dit moment is verkoop van olie in de dollar compleet geëlimineerd."

Iran zegt dat de dollar de koopkracht van Iran aantast. "De steeds zwakker wordende dollar veroorzaakt enorme verliezen voor de exporteurs van ruwe olie. De dollar is daarom geen betrouwbare munteenheid meer", aldus Nozari.

Iran deed daarom vorige maand een voorstel aan de OPEC, het kartel van olieproducerende landen, om de handel in olie ook in andere munteenheden te doen. Behalve bij Venezuela vond Iran geen gehoor bij de andere landen.

In Amerika ligt Iran al hevig onder vuur om haar vermeende nucleaire wapenprogramma. Boze tongen beweren dat de VS in 2003 Irak hebben binnengevallen omdat Saddam Hoessein zijn olie ook in euro's wilde verhandelen, en dit de dominantie van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt zou aantasten. De VS vielen Irak toen binnen onder het mom van massavernietigwapens, maar die zijn nooit gevonden.

Iran heeft na Saudi-Arabië de grootste conventionele oliereserves en op Rusland na de grootste aardgasreserves ter wereld. De terugtrekking uit de dollar door Iran zal de Amerikaanse munt waarschijnlijk nog verder aantasten. Ook de belangrijke oliestaat Koeweit liet onlangs de koppeling van de Koeweitse dinar met de Amerikaanse dollar vallen.


Iran laat Amerikaanse dollar vallen