RTBF vergeleken met Rwandese haatzender

BelgieDe grote overwinnaar van de Belgische verkiezingen, de ex-formateur en ex-minister-president van Vlaanderen Yves Leterme, heeft zich in eigen land behoorlijk belachelijk gemaakt. In een Vlaamse krant liet de leider van de Christen-Democratisch en Vlaams partij (CD&V) gisteren weten dat de Belgische Franstalige publieke omroep RTBF een zender is met een eigen politieke agenda.

Om die bewering kracht bij te zetten, vergeleek Leterme de omroep met radio Mille Collines. En dat is hard aangekomen bij de RTBF en veel andere Belgen. Radio Mille Collines is namelijk de Rwandese radiozender die tijdens de genocide opriep tot haat en geweld tegen de Tutsi's. Tijdens die genocide kwamen volgens schattingen tussen de 500.000 en de 800.000 mensen om.

Leterme deed zijn uitlatingen omdat hij boos was op een reportage die eerder deze week door RTBF werd uitgezonden. Daarin werd de kijker een blik gegund achter de schermen van het al maar voortslepende formatieberaad. Volgens Leterme werd daar ten onrechte een negatief beeld van hem neergezet. RTBF zou daarmee zijn verworden tot een propagandazender van Leterme's politieke tegenstander Joëlle Milquet.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht liet gisteravond weten dat Leterme ''ontspoord'' is. Hij denkt echter niet dat Leterme de bedoeling had om de Rwandese genocide te ''banaliseren'. Wel stelde De Gucht zich vragen over de gevolgen die de uitspraken van Leterme zouden gehad hebben als die premier was geweest. Yves Leterme steekt de laatste tijd niet onder stoelen of banken dat hij premier wil worden.

Leterme maakte inmiddels bekend dat hij zal ingaan op een uitnodiging van de RTBF om een ''openhartige en constructieve'' dialoog te voeren.