Vrijspraak geŽist na wurgen vrouw

Het oud VVD-stadsdeelfractielid Johan W. die begin dit jaar in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg zijn vrouw doodde, gaat volgens Justitie vrijuit. De 43-jarige W. wurgde zijn dertien jaar jongere vrouw Yudersy na een ruzie waarbij zij een mes hanteerde. Het stel had drie kinderen.

Justitie gelooft dat W. letterlijk was overmand door angst en emoties tijdens de wanhoopsactie waarmee hij zijn eigen ťn het leven van hun twee maanden oude zoontje wilde beschermen. Yudersy zei tijdens de zoveelste ruzie dat ze met de kinderen voor enkele maanden naar haar thuisland Cuba wilde gaan. W. zei daaraan niet te zullen meewerken. Volgens hem omdat zijn vrouw zo depressief was dat zij niet eens voor zichzelf kon zorgen.

Zijn vrouw kwam hierna met een keukenmes op W. af, die de baby van het gezin de armen hield, en stak op hem in. Met de derde steekbeweging sloeg zijn vrouw bij W. de baby uit zijn armen en sloegen bij W. de stoppen door. Hij nam haar in een wurggreep. Toen hij bij zinnen kwam, lag ze bewegingsloos op de grond.

W. en Yudersy trouwden zes jaar geleden. Ze hadden elkaar tijdens een vakantie van W. in Cuba leren kennen. Nadat hij veel moeite had gedaan om haar naar Nederland te krijgen, is ze snel geÔntegreerd en heeft ze in zeer korte tijd Nederlands leren spreken, aldus een oud VVD-collega van W. eerder in Het Parool.

Het laatste half jaar van het huwelijk was de vrouw echter zwaar in de war. Al maanden leefde het stel onder zware stress van haar plotselinge woedeuitbarstingen en depressiviteit. Toch had W. al die tijd het beste voor met zijn vrouw, zo bleek uit verschillende getuigenverklaringen, waaronder die van zijn schoonmoeder.

Volgens de officier van justitie kan W. met succes een beroep doen op noodweerexces en komt hem daarmee juridische straffeloosheid toe. Het is nog wel aan de rechter om deze zienswijze te volgen.