Tiener verdacht van doden eigen baby

Icoon BinnenlandsIn Lelystad zit een 15-jarig meisje in een isoleercel van de jeugdgevangenis nadat ze thuis was bevallen van een baby. Het kind is voor of vlak na de bevalling overleden. Het meisje wordt verdacht van kinderdoodslag.

Ze zit vast in de jeugdinrichting op bevel van de Raad voor de Kinderbescherming omdat die haar thuissituatie wil onderzoeken.

Haar advocaat spreekt schande van de situatie. ''De Kinderbescherming twijfelt of ze thuis de opvang en hulp krijgt die ze nodig heeft, maar geeft haar zelf ook op geen enkele manier hulp. Haar psycholoog mag niet met haar praten en de Raad voor de Kinderbescherming zegt mogelijk drie maanden nodig te hebben om tot een oordeel te komen.''

Het Bureau Jeugdzorg Flevoland stelt dat het meisje daar geen cliënt was, maar dat het nu een gezinsvoogd heeft aangesteld die zich richt op haar bescherming. Met diverse deskundigen, zoals een psycholoog, wordt haar situatie momenteel nader onderzocht.

Het Openbaar Ministerie in Lelystad zal na bestudering van het definitieve sectierapport besluiten of het meisje strafrechtelijk wordt vervolgd.