'hommel' Mike Huckabee steeds populairder

Icoon AmerikaMike Huckabee blijkt uit het niets één van de populairste kandidaten te zijn voor de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008.

Afgelopen zomer had de baptistenpredikant en ex-gouverneur van Arkansas Huckabee slechts één procent steun in de staat Iowa, waar op 3 januari de voorverkiezingen beginnen. Nu staat hij met 29 procent bovenaan. Landelijk behoort hij nu tot de top 3.

Zijn aanhang is de afgelopen maand verdrievoudigd, ondanks een enorme financiële achterstand op andere kandidaten. Huckabee had op 1 oktober zo een 650.000 dollar in zijn campagnekas, terwijl Rudy Giuliani 16,1 miljoen dollar had opgehaald.

De schatrijke ex-gouverneur van Massachusetts en consultant Mitt Romney moest het met 9,2 miljoen doen. Huckabee: "Ik ben niet de kandidaat van Wall Street. Ik ben de kandidaat van Main Street (de dorpsstraat, red.)."

In de Amerikaanse politiek is geld een uiterst belangrijk middel, maar Huckabee negeert die wijsheid. Hij vindt zijn eigen campagne net 'een hommel': "Volgens de aeronautiek kan een hommel met zijn dikke lichaam en kleine vleugels niet vliegen. Maar de hommel is niet bekend met die wetenschap en vliegt gewoon."

Huckabee wordt steeds populairder omdat hij optimaal van de zwaktes van de andere kandidaten gebruik kan maken. Christelijke kiezers, die de ruggengraat vormen van de Republikeinse Partij, hebben moeite met Giuliani, die twee scheidingen achter de rug heeft en niet fel tegen abortus is. Romney is een Mormoon, een geloof dat veel fanatieke christenen als een akelige sekte beschouwen.

Ex-senator en acteur Fred Thompson is wel een solide conservatief, maar de 'nieuwe Reagan' voert zo een lusteloze campagne dat sommige mensen zich afvragen of hij nog wel in leven is.


Mike Huckabee

Bezoek ook het forum eens voor meer over de Amerikaanse voorverkiezingen.