Enthousiasme over Bijbel-Koran-site

Icoon InternetSinds vandaag is internet de site Bijbelenkoran.nl rijker. De initiatiefnemers van de site zijn de interkerkelijke omroep Ikon en Radio Nederland Wereldomroep. Ze verwachten dat de vergelijkingspagina een bijdrage levert aan de wereldwijde dialoog tussen christenen en moslims.

Op de site zijn de koran en de bijbel naast elkaar te lezen in het Arabisch, Engels en Nederlands. Bezoekers van de site kunnen de heilige teksten via zoekfuncties thematisch met elkaar vergelijken en interpreteren.

Moslimorganisaties hebben verheugd gereageerd op het initiatief. Zo hopen dat zo misverstanden uit de wereld kunnen worden geholpen. Het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen tussen religies, juichen ze toe.

Wat minder enthousiast is de stichting Ahmadiyya Isha'at-i-Islam, uitgever van boeken over de islam. ''Beter iets dan niets, maar het is een goed initiatief''. De stichting zal volgend jaar een nieuwere koranvertaling op internet zetten met commentaar en een inleiding, ''zodat teksten in hun context kunnen worden geplaatst''.

Overeenkomsten
Martin Fröberg, algemeen directeur van de IKON, stelt vandaag in het NRC dat de bijbel wraakzuchtige passages kent en de koran soms wat milder lijkt. Fröberg zet vraagtekens bij politici die beweren dat de koran aanzet tot geweld. ''Is dat echt wel zo? Neem bijvoorbeeld stenigen. Dat is een straf die in de bijbel voorkomt en niet in de koran''.

''Een woord als 'slaan' staat 69 keer in de bijbel tegenover 9 keer in de koran. Maar wat zegt zo’n feit eigenlijk zonder context? Het is een aardig feitje om te weten. Niet meer dan dat. We willen daarmee niet suggereren dat de Bijbel gewelddadiger zou zijn dan de koran.'' Zelf was Fröberg meer verrast door de overeenkomsten dan de verschillen tussen bijbel en koran. ''Treffend is dat veel bijbelfiguren in zowel de koran als de bijbel voorkomen.''

De Wereldomroep doet als seculiere organisatie mee omdat het project aansluit bij haar missie die luidt 'een realistisch beeld van Nederland in het buitenland te geven'. ''We berichten veel over de discussie over de islam in het westen. De heftigheid en eenzijdigheid verbaast het buitenland. Dit initiatief moet de discussie diepgang geven.''

Lees ook op het FOK!forum
Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.