Air France-KLM wil Alitalia inlijven

Icoon EconomieAir France-KLM wil de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia overnemen. Het Frans-Nederlandse concern heeft donderdag een niet-bindend bod ingediend bij de directie van Alitalia. Financiële details over het overnamevoorstel zijn niet bekend.

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij staat al enige tijd te koop. Geïnteresseerde partijen kunnen tot vrijdag niet-bindende biedingen indienen. Mogelijk komen ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en het Italiaanse Air One donderdag met een niet-bindend bod naar buiten.

"Deze belangrijke stap in de Europese consolidatie zou niet alleen voordelig zijn voor passagiers, maar ook een bijdrage leveren aan de economische en financiële doelstellingen van de groep voor 2009/2010", aldus topman Jean-Cyril Spinetta donderdag in een toelichting.

Air France-KLM had al eerder laten doorschemeren eventueel Alitalia te willen inlijven, maar nog geen concreet voorstel gedaan. Eerder probeerde de Italiaanse staat zijn belang in Alitalia tevergeefs te veilen. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij is voor bijna de helft in handen van de Italiaanse staat.

Rome stelt hoge eisen aan een eventuele koper. Zo moeten de werkgelegenheid en het Italiaanse karakter van het bedrijf worden gegarandeerd. Air France-KLM liet eerder weten onder de huidige voorwaarden geen interesse te hebben.

Alitalia lijdt al jaren verlies. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal een verlies voor belastingen geboekt van 58 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden bedroeg het verlies bijna 67 miljoen euro.