'Allochtonen dubbel de klos bij misdaad'

Icoon MisdaadVolgens universitair hoofddocent criminologie Dirk Korf en hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk zijn allochtone inwoners van Nederland vaak dubbel de klos als het gaat om criminaliteit. In hun onlangs verschenen boek 'Dubbel de Klos' schrijven ze dat allochtonen vaak worden aangekeken als dader. Maar ze zijn ook minstens net zo vaak als autochtonen slachtoffer van inbraak, diefstal, geweld en vernieling, zo stellen de auteurs.

Ook het vooroordeel dat bijvoorbeeld criminele Marokkanen niet zo snel mensen uit hun land van herkomst zouden beroven, zou niet kloppen. ''Op de scooters staat Maroc.nl of je zou een auto van een moslim herkennen aan een kralenstreng die erin hangt. Wij hebben daar echter niets van teruggevonden. Marokkanen zijn net zozeer slachtoffer van vervelende Marokkaanse jochies in de buurt als een Chinees restaurant of autochtonen die er wonen'', zegt Korf.

Dat het lijkt alsof er minder allochtone slachtoffers zijn, komt ook omdat volgens de auteurs allochtonen minder vaak aangifte doen. Verder zijn enquêtes naar slachtoffers gebaseerd op ondervraagden die in het telefoonboek staan en die Nederlands spreken. Cijfers bij gemeenten en politie zijn daardoor vaak onvolledig, zo stelt Korf.

Zie voor iets meer info hier.