Weer levenslang voor 'Beul van Twente'

Icoon JustitieRudolf Kasebier, ook wel de Beul van Twente genoemd, is onherroepelijk veroordeeld tot levenslang. De Hoge Raad maakte vandaag bekend geen aanknopingspunten te zien om een rechter opnieuw naar de zaak te laten kijken.

Kasebier werd in 2006 tot levenslang veroordeeld wegens moord op een zwerver in Enschede, drie moordpogingen en grof geweld tegen dieren. Door het geweld dat K. tussen 2000 en 2004 pleegde bij circa twintig paarden, pony's en schapen kwam hij aan zijn bijnaam. In 2003 vermoordde hij een zwerver in een park in Enschede en in 2002 stak de man willekeurig drie mensen neer.

De advocaat van Kasebier, H. van Denderen, stapte na de veroordeling van het gerechtshof in Arnhem naar de Hoge Raad, omdat hij vond dat zijn cliënt een tijdelijke straf en tbs had moeten krijgen in plaats van levenslang.

De Hoge Raad geeft het hof echter gelijk. Dat stelde dat Kasebier al 16,5 jaar tbs-behandelingen onderging en een deel van de misdrijven in die tijd pleegde. Het hof noemde Kasebier ''een levensgroot gevaar'' en vond celstraf voor het leven de enige toereikende bescherming voor de samenleving. ''Bovendien heeft hij zelf aangegeven van die behandelingen alleen maar slechter te zijn geworden'', aldus de Hoge Raad over Rudolf Kasebier.

Kasebier blijft nu tot zijn dood in de gevangenis zitten, of hij moet ooit gratie krijgen van de Koningin. Zo'n gratieverzoek wordt tot nog toe echter hoogst zelden ingewilligd.