Britse onderwijzeres Gibbons weer thuis

Icoon Buitenlands De Britse lerares Gillian Gibbons die haar leerlingen in Sudan had toegestaan hun teddybeer Mohammed te noemen, is vanochtend in Londen aangekomen. Ze was vorige week veroordeeld tot vijftien dagen cel wegens belediging van de islam, maar president Omar al-Bashir verleende haar gratie.

Gibbons werd op de luchthaven Heathrow opgewacht door een van haar twee kinderen. In totaal heeft de 54-jarige Gibbons een week in hechtenis gezeten. Ze heeft gratie gekregen dankzij bemiddeling van Lord Ahmed en barones Warsi. Deze moslimedelen, die zitting hebben in het Britse Hogerhuis, waren naar Sudan gereisd om amnestie voor haar te bepleiten.

De onderwijzers had ook veroordeeld kunnen worden tot veertig zweepslagen. Ze zei gisteren na haar vrijlating dat ze goed behandeld was en dat ze haar leerlingen zal missen.

Hoewel de knuffel vernoemd is naar een leerling die Mohammed heet, heeft de teddybeer tot grote beroering geleid in Sudan. Volgens sommige moslims is het een belediging van de profeet Mohammed. Vorige week vrijdag waren honderden boze moslims in Khartum de straat opgegaan om de doodstraf te eisen voor de lerares.

De teddybeer leidde ook tot een diplomatieke rel tussen Groot-Brittannië en Sudan. De betrekkingen tussen beide landen stonden al op een laag pitje wegens kritiek van Londen op het al vijf jaar durende bloedige conflict in de Sudanese regio Darfur.