Meer aidsbesmettingen dan gedacht in VS

Icoon AmerikaHet aantal mensen dat in de Verenigde Staten met het hiv-virus wordt besmet, ligt veel hoger dan werd aangenomen. Volgens berichten in de Wall Street Journal en de Washington Post worden jaarlijks 20 tot 50 procent meer mensen besmet dan gedacht.

De kranten gebruiken voor hun publicaties nieuwe statistieken van het officiële Centrum voor Ziektebeheersing en -preventie (CDC). Daarin wordt aangenomen dat in de VS per jaar niet zoals aangenomen 40.000 maar 55.000 tot 60.000 nieuwe hiv-besmettingen plaatsvinden. Het hiv-virus geldt als veroorzaker van de gevreesde ziekte aids.

De nieuwe raming is echter nog niet voor publicatie en aan nadere studie onderhevig, aldus CDC-afdelingsdirecteur Robert Janssen. Ze wordt pas volgend jaar officieel gepubliceerd.

Op basis van de cijfers plaats de Wall Street Journal echter wel vraagtekens bij de aidsbestrijding in Amerika. Het was de bedoeling in 2001 om voor 2005 het aantal nieuwe gevallen van 40.000 tot 20.000 per jaar te halveren. Volgens Robert Janssen van het CDC is dat niet verwezenlijkt omdat er onvoldoende geld voor is vrijgemaakt.