Rechtszaak tegen kopstukken AEL

Beter laat dan nooit zullen ze bij onze zuiderburen denken, want daar gaat vandaag het proces van start tegen drie kopstukken van de Arabisch-Europese Liga (AEL). Ze staan in Antwerpen terecht in verband met de rellen die in de wijk Borgerhout in 2002 uitbraken na de moord op de Marokkaanse Belg Mohamed Achrak.

De islamleraar werd, naar later bleek, omgebracht door een psychisch gestoorde buurman die nauwelijks wist of het slachtoffer wel of niet een allochtoon was. Van een racistische moord was dus geen sprake.

Meteen na de moord riep de AEL op tot protesten die uitliepen op rellen omdat het een racistische moord zou betreffen. De Belgische Justitie beschouwt Dyab Abou Jahjah, Ahmed Azzuz en Youssef Rahimi als de drie die er enkel op uit waren de gemoederen op te hitsen en allochtone jongeren aan te zetten tot vernielingen.

Grote afwezige is vandaag Abou Jahjah. Die verblijft namelijk al een tijdje in zijn geboorteland Libanon. Jahjahs advocaat betwist elke verantwoordelijkheid en zegt dat zijn cliŽnt er alles aan gedaan heeft om de gemoederen te bedaren. Daags na de rellen zat Jahjah overigens al even kort in de cel in verband met de rellen.

Snelle Update: Inmiddels is de eis tegen Dyab Abou Jahjah bekend. Het Belgische Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen hem. De twee andere kopstuken hangt dezelfde straf boven het hoofd. De rechtbank van Antwerpen doet later uitspraak.