EO komt met '40 dagen zonder seks'

Ongetwijfeld geÔnspireerd door de film '40 Days and 40 Nights' en misschien wel de spontane FOK!actie van halverwege dit jaar, komt de EO met de nieuwe televisieserie '40 dagen zonder seks'. Met het programma wil de christelijke omroep de kwaliteit van intimiteit terugbrengen.

Onder leiding van domineeszoon Arie Boomsma gaan vier meiden en drie jongens de uitdaging aan om veertig dagen aan absolute onthouding te doen. Dit houdt in dat ze geen orale seks mogen hebben, laat staan gemeenschap. Jezelf een handje helpen is er ook niet bij, want ook dit is ten strengste verboden. Alleen zoenen wordt door Boomsma in die veertig dagen getolereerd. De jongeren, die overigens niet kerkelijk zijn, worstelen met zichzelf en hun poging tot bekeren.

De uitdaging wordt extra zwaar, omdat Boomsma bepaalt wanneer de veertig zware dagen ingaan. Onverwachts klopt deze Heiligman bij de jongeren aan de deur, om vervolgens alles wat met seks te maken heeft tijdens zijn huiszoeking boven water te krijgen en dit mee te nemen. Sommige jongeren zijn totaal verbouwereerd door Aries komst, een meisje belde spontaan een date op om te zeggen dat hij welkom is, maar dat hij niet hoeft te denken dat er wordt gesekst.

"Ja, ja, daaag! Dan bel ik Diana wel. Doei!", antwoordde de teleurgestelde jongen, en verbrak vervolgens de verbinding. "Nou, dat is duidelijk", antwoordde het meisje tegenover de cameraman. Boomsma zegt geschrokken te zijn dat jongeren tegenwoordig zo hard met elkaar omgaan als het om seks draait. "Met gebrek aan respect als je ziet dat en van de jongens de meisjes niet bij de voornaam noemt, maar iets roept als pijpslet."

Gelukkig voor Arie komen sommige losbandige jongeren dankzij het programma tot bezinning. Eťn van de kandidaten is de achttienjarige Bregje uit Boxmeer, die tot voor kort bekend stond als een wilde meid. Ze komt dankzij de uitdaging erachter dat ze alleen met zo veel jongens het bed induikt om aardig te worden gevonden. "Ik doe nu erg me best om een jongen eerst te leren kennen om pas daarna aan seks te denken, maar mijn reputatie is nog niet veranderd.

Tijdens de uitdaging worden de jongeren professioneel begeleid door een seksuoloog, de Amsterdamse Blanca van den Brand. Ze durft niet te zeggen of deze zeven jongeren een reŽel beeld geven van hoe de jeugd tegenwoordig tegen seks aankijkt. "Wat ik wel zie is dat steeds meer jongeren met seksproblemen naar mijn praktijk komen, terwijl het vaak om hele andere dingen gaat. Dat ze denken seksproblemen te hebben komt omdat ze op zo'n vreemde manier met seks omgaan. Ze bedrijven geen liefde."