Hassan wil Europa op woestijnzonne-energie

Icoon EuropaDe nobele prins Hassan van JordaniŽ wil heel Europa van energie voorzien door middel van zonne-energie uit de woestijnen van Afrika en het Midden-Oosten. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar zelfs wetenschappers zien geen addertjes onder het gras.

De prins kwam vandaag met een simpel maar doeltreffend plan naar Brussel: bouw 0,3 procent van de woestijnen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vol met spiegels. De spiegels concentreren de zonnestralen op een klein oppervlak, waardoor het op dat punt extreem warm wordt. Zet er een tank water neer, zodat er stoom ontstaat. Met deze stoom kan er genoeg elektriciteit opgewekt worden om heel Europa van energie te voorzien.

Dit heet officieel thermische-elektrische zonne-energie, wat al toegepast wordt in Spanje en de VS. Het idee komt niet van prins Hassan alleen, hij maakt deel uit van de Club van Rome. Deze stichting, bestaande uit een stel wetenschappers en andere invloedrijke figuren, bieden regelmatig oplossingen aan voor grote wereldproblemen.

Met het plan van prins Hassan en de Club van Rome zou Europa niet langer afhankelijk zijn van gas uit Rusland en olie uit het Midden-Oosten, en ook nog eens een schone vorm van energie hebben. De kosten lijken mee te vallen. Win Sinke, een expert op het gebied van zonne-energie: "De kosten liggen rond 3 tot 6 eurocent per kilowatt. Dat is laag genoeg om interessant te zijn als een grootschalige opwekker van elektriciteit. Het is bovendien duurzaam en dat heeft ook zijn waarde."

Via een hoogspanningsnet zou de elektriciteit zijn weg naar Europa moeten vinden. Bij het transport van stroom gaat altijd energie verloren, maar dan nog zou het economisch-rendabel moeten zijn tegenover de conventionele technieken om stroom op te wekken. De Club van Rome wil 10 miljard euro van Brussel om het project te kunnen uitwerken. De Europese Commissie steunt al enige tijd drie proefprojecten in Spanje voor een bedrag van 25 miljoen euro.


Europa's toekomstige bron van energie?