Zeldzame apen gedood na vechtpartij

Icoon BizarTwee zeldzame apen zijn in een Engelse dierentuin afgemaakt nadat ze aan het vechten waren geslagen. De zwartgekuifde makaken uit Sulawesi (Indonesië) zijn bedreigde apensoorten. Wereldwijd schijnen er nog maar 100.000 van te zijn. Dierentuin Newquay in Cornwall heeft dat aantal nu met twee verminderd.

De dierentuin had drie mannetjesmakaken waarvan Venus en Ia nu zijn afgemaakt omdat ze zich volgens de dierentuin te agressief waren. Pogingen om ze ergens anders onder te brengen mislukten. De dubbele executie heeft de woede opgewekt van dierenorganisaties en natuurbeschermers.

Matt Thomas, opziener van een apenreservaat in Looe dat slechts 60 kilometer verderop zit, beweert dat aan hen nooit is gevraagd om de apen onder te brengen. : “Echt afgrijselijk wat ze hebben gedaan. Dat zou hier nooit gebeuren.” Natuurkenner David Bellamy is het met hem eens: “Ze zijn knettergek. We hebben de plicht om beschermde diersoorten te beschermen”.

Stewart Muir, bedrijfleider van de dierentuin beweert dat alle opties zijn overwogen maar dat het eerlijker leek om de dieren in te laten slapen dan om ze te veroordelen tot levenslange isolatie: “Het zijn sociale dieren en ze hebben er een hekel aan alleen te zijn.”

Makaken kunnen niet met andere apen samen worden ondergebracht. Van nature zijn het agressieve beesten. Venus en Ia konden het in eerste instantie goed vinden met Chichito, maar op een gegeven moment werden ze alledrie agressief en begonnen ze te vechten.

De enige optie was om de twee zwakkeren weg te halen”, aldus Muir. “Ze kunnen elkaar erg beschadigen met die lange hoektanden. We hebben geprobeerd ze over te plaatsen maar ze konden nergens garanderen dat ze niet in isolatie worden geplaatst”, verdedigt Muir de actie.

Hij beweert dat er 29 andere dierentuinen zijn aangeschreven en zegt verder ook nog: “Bovendien is het gevaarlijk om volwassen mannetjesapen in een nieuwe groep te plaatsen. Een warm welkom valt dan niet te verwachten. De euthanasie was het resultaat van lang overleg met dierenartsen en ethische commissies. Het was de laatste keus. We zijn er allemaal kapot van.” Een kleine groep vrouwelijke makaken zal de komende dagen haar opwachting maken in de dierentuin, in de hoop dat Chichito zich wil voortplanten.

De makaak is het slachtoffer van jagers in Indonesië: het vlees wordt als delicatesse beschouwd. Tevens is ontbossing een van de oorzaken van het uitsterven van de makaak.



Nu dood