Britten woest om vasthouden Teddybeer-juf

De zaak van de Britse schooljuf Gillian Gibbons die in Sudan vastzit omdat ze een teddybeer Mohammed noemde, heeft geleid tot een diplomatieke rel tussen Groot-Brittannië en het Afrikaanse land. Gisteren werd bekend dat de Sudanese Justitie de lerares officieel heeft aangeklaagd wegens belediging van de islam en haatzaaien. Ze kan tot 6 maanden cel krijgen of 40 zweepslagen

De Britse regering heeft gisteravond de Sudanese ambassadeur op het matje geroepen. Premier Gordon Brown zegt ''erg teleurgesteld'' te zijn dat de lerares terechtstaat. Haar ex-man Peter en kinderen Jessica (27) en John (25) die nog in Engeland wonen, hebben de aanklachten met afschuw aangehoord.

In Groot-Brittannië heeft ook de Britse moslimraad met woede gereageerd op de aanklachten. In een felle reactie zegt de moslimraad dat het een onzinnige zaak is en dat de lerares duidelijk niets kwaads in de zin had. Er is vanuit moslimkringen ook opgeroepen om te protesteren voor de Sudanese ambassade om te laten blijken dat extremisten ''niet de ideologische toon mogen zetten''.

Vanuit Sudan klinken weer hele andere geluiden. Daar eisen extremisten zelfs de doodstraf voor de juf. Gisteren werden portretten van Gibbons door een woedende menigte verbrand. Aan de andere kant hebben kinderen en ouders uit de klas van Gibbons verklaringen afgelegd dat de vrouw onschuldig is en niet met opzet de profeet Mohammed wilde beledigen.