'Toename loverboys heeft samenhang met clips van rappers'

Icoon BinnenlandsVereniging Humanitas maakt zich zorgen over de grote toename van loverboys. Op veel middelbare scholen in Brabant zijn meisjes te vinden die slachtoffer zijn van loverboys of groepsverkrachting, of zij kennen iemand die er mee te maken heeft gehad. Deze ontwikkeling vindt Humanitas ‘zorgwekkend’.

Humanitas maakte een voorlichtingsproject met de naam ‘Gevaarlijke Liefde’ die ze tijdens hun bezoek op scholen hebben gedraaid. Hiermee willen zij jongeren waarschuwen tegen de gevaren van de loverboys. Bij de training werden de hulpverleners benaderd door 74 meisjes en 1 jongen. Soms werkten zij als prostituee.

"Omdat er dagelijks ontzettend veel geld in prostitutie omgaat, zal het probleem ook blijven. Daardoor zal altijd handel blijven", zegt Elske Ros, projectleider van het project Gevaarlijke Liefde. "Meisjes denken dat ze een soort macht hebben over een man door een buskaart of een overnachting te accepteren voor een seksuele dienst. Dit is echt iets van de laatste jaren." Volgens Ros heeft de verharding samenhang met de idealisering van rappers. Jonge meisjes zien clips met vrouwen die bijna naakt te zien zijn, dure spullen hebben en wapens bij zich dragen. Humanitas komt ook schrijnende gevallen tegen bij bijvoorbeeld minderjarige asielszoekers. Deze meisjes hebben hier geen familie en lopen heel veel risico.

Ros vindt dat het heel belangrijk is dat jongeren goed voorgelicht worden. Hierdoor kan het voorkomen worden dat meisjes in de val trappen. Ze hoopt dat er leraren op school opgeleid willen worden tot trainer. Daarbij hoopt ze op subidie om het project te kunnen voortzetten. Het project kost ruim vijftigduizend euro per jaar.