Moslimraad gaat actie tegen Wilders-film ondernemen

De Nederlandse Moslimraad (NMR) heeft vandaag juridische stappen aangekondigd om de omstreden Koran-film die PVV-leider Geert Wilders wil maken en uitzenden, tegen te houden. Ook wil de NMR campagne voeren om een tegengeluid te laten horen. ''Ik denk niet dat Wilders de Koran heeft gelezen, evenals het Wetboek van Strafrecht, want discrimineren mag niet'', aldus de voorzitter van de raad.

De Moslimraad zegt het ergste te vrezen als Wilders daadwerkelijk met een film over de Koran komt, waarin de PVV-leider wil aantonen dat de Koran een fascistisch boek is. De raad is bang dat er rellen komen, zoals in Frankrijk.

NMR-voorzitter Abdelmajid Khairoun betreurt de plannen van Wilders ten zeerste: ''Hij blijft maar blijft provoceren. We vrezen het ergste als dit werkelijkheid wordt. Het laatste woord is dan aan de jongens op straat. Die kunnen wij dan niet meer tegenhouden, kijk naar Frankrijk'', zegt de voorzitter.

Wilders kwetst volgens Khairoun niet alleen moslims, maar heel Nederland. Hij verwacht veel negatieve reacties uit het buitenland. ''Andere landen zullen het niet begrijpen. Ik ben bang dat veel Nederlandse producten geboycot zullen worden, net als bij de Deense spotprenten affaire.''

Een andere overkoepelende Nederlandse moslimorganisatie, het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wilde vandaag niet reageren op de plannen van Wilders. ''Het is niet de eerste keer dat Wilders iets negatiefs over de Koran zegt, meer wil ik voorlopig niet zeggen'', aldus voorzitter Driss el Boujoufi.