Nieuwe vredesonderhandelingen MO

Icoon Isra묯PalestinaDe Palestijnse president Abbas en de Israëlische premier Olmert zijn na langdurig onderhandelen overeengekomen vernieuwde vredesonderhandelingen te starten. Dit besluit vond plaats op de door president Bush georganiseerde conferentie in Annapolis (Maryland, VS).

Het beoogde doel is om voor het eind van 2008, wanneer de Amerikaanse president noodzakelijkerwijs de 'Oval Office' moet verlaten, een vredesverdrag te hebben getekend. Dit zou de momenteel zeer matige reputatie van Bush, die aan het begin van zijn termijn beloofde zich in te zetten voor de vrede maar daar tot nu toe weinig van liet zien, op de valreep kunnen opvijzelen.

Mede vanwege deze opvallende timing en de onderhandelingsresultaten uit het verleden zijn veel analisten kritisch over de vredesconferentie. Zo wordt er onder andere opgemerkt dat alle drie de betrokken leiders momenteel weinig draagvlak hebben voor daadwerkelijke concessies. Olmert is onpopulair vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij een corruptieschandaal; Abbas verloor onlangs de controle over de Gazastrook aan het democratisch gekozen Hamas, en ook de steun voor Bush aan het thuisfront heeft inmiddels een recordlaagte bereikt.

Naast deze persoonlijke kwesties spelen onder de oppervlakte dezelfde hete hangijzers als bij vorige vredesonderhandelingen: de toekomstige grenzen van de twee staten, het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, de Joodse nederzettingen in de bezette gebieden en de toekomstige status van Jerusalem. Geen van de betrokken partijen heeft nog aangegeven hun standpunten ten aanzien van deze kwesties bij te willen stellen.