'Veel criminele Roemenen actief in Nederland'

Icoon MisdaadVolgens Frank Engelsman, fraudespecialist van detectivebureau Ultrascan, zijn er op dit moment ruim 1800 Roemenen crimineel actief in Nederland. Dit zegt hij vandaag in diverse GPD-kranten.

In oktober en november is er, door negen medewerkers, vijf weken lang onderzoek gedaan naar Roemenen in Nederland. "Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat 1807 Roemenen zich bezighielden met criminele activiteiten. Dat zijn dan alleen de mensen die we ook daadwerkelijk konden traceren. Waarschijnlijk zijn het er nog veel meer", zegt Engelsman.

Ultrascan meldt verder dat het aantal criminele Roemenen in zes maanden tijd is verdubbeld. Ze plegen vooral inbraken en overvallen en houden zich bezig met mensenhandel, prostitutie en pinpasfraude.

Opmerkelijk genoeg komt tachtig procent van de criminele Roemenen uit het noordoosten van Roemenië. Het is mogelijk dat de Roemenen zien dat anderen met geld terugkomen uit Nederland. Dit zou andere Roemenen kunnen aansporen hetzelfde te proberen.

Bulgaren, Polen en Roemenen massaal naar Nederland
Het CBS publiceerde cijfers dat er ruim 13.000 Bulgaren, Polen en Roemen in de afgelopen negen maanden naar Nederland zijn gekomen. Dit is twee maal zoveel als in dezelfde periode in 2006.

De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in het feit dat Roemenië en Bulgarije sinds januari van dit jaar lid zijn van de EU. In 2004 werd Polen lid van de EU en ook toen was er een forse toename van het aantal Polen naar ons land. Van hen is inmiddels bijna 25 procent teruggekeerd. Zondag waarschuwde de Haagse wethouder Norder nog voor de grote toestroom van Polen, Roemenen en Bulgaren.

Zestig procent van de Bulgaren heeft zich in de vier grote steden gevestigd. De meesten werken in de kassen in het Westland. De Polen trekken meer naar de duin- en bollenstreek en de Brabantse steden.

PVV-leider Geert Wilders pleitte deze week voor sluiting van de grens voor Polen tot 2009.

Met dank aan Sardanas voor de submit.